Jak překonat překážky na cestě k cíli?

28.12.2016 14:05

 

V minulém díle našeho miniseriálu jsme si povídali o cílech. Naučili jsme se, jak si je správně nastavit, aby se nám jich podařilo dosáhnout. Ti nejpilnější z nás si napsali o Deníkový list a své cíle si pečlivě nastavili a tudíž jsou na nejlepší cestě jich dosáhnout. Ocitli jsme se tedy na cestě a stoupáme vzhůru ke svým cílům. Možná bude naše cesta jasná a přímočará a cíle dosáhneme přesně podle plánů. Možná se ale na naší cestě objeví určité skutečnosti, které se nám postaví do cesty a budou se snažit nám naši cestu při nejmenším zkomplikovat (přirovnejme to třeba k dopravní zácpě) a nebo nás odkloní od původního plánu (slepá ulice). Těmto skutečnostem se říká PŘEKÁŽKY.

 

Málokdy najdeme cestu na které neleží vůbec žádná překážka. Jednou se jedná o spadlou závoru, podruhé strom spadlý přes cestu, potřetí o díru v silnici do které s trochou smůly spadneme a zvrtneme si kotník. Překážky jsou součástí našeho života a proto je třeba uvědomit si je a počítat s tím, že se objeví.

První překážka také velmi dobře prověří, zda je stanovený cíl skutečně náš a zda jsme dostatečně motivování jej dosáhnout. Je tak snadné „vymluvit se“, že dnes nemůžu jít běhat a trénovat tak na běžecké závody, protože venku „leje jako z konve“. Ano, jedná se o reálnou vnější překážku, která nám znemožňuje dosáhnout dílčího cíle. Pokud je náš cíl a motiv dostatečně silný, najdeme si jinou alternativu (nezávislou na počasí), jak potrénovat tělo a závody v běhu vyhrát.

Pokud však tuto alternativu nehledáme, máme buď špatně stanovený cíl a nebo se ve skutečnosti nejedná o překážku vnější, ale vnitřní. Vnější překážka je pak ve skutečnosti pouhou výmluvou, která se nám hodí, abychom si nemuseli přiznat vlastní „selhání“. Překonávání vnitřních překážek je totiž o moc těžší, než překonávání těch vnějších.

 

Vnitřní překážka pochází přímo z nás a jedině my jsme ti, kdo ji můžeme odstranit. Typickým příkladem může být např. „Držela jsem dietu, ale zase byla oslava a podlehla jsem dortu a chlebíčkům“, „Nemám čas“ a nebo „Měla jsem být radši zticha“. Našla by se celá dlouhá řada těchto překážek a všichni je určitě dobře známe.

 

Jak s překážkami tedy pracovat? Jak je můžeme překonat? Lze to vůbec, nebo jsou některé překážky doopravdy nepřekonatelné.

 

Odpověď zni – ANO, naprostou většinu překážel lze překonat. Vyžaduje to však hodně vůle a trpělivosti.

 

1.krokem je UVĚDOMIT SI JE. Překonat můžu jedině co, o čem vím, umím to popsat a pojmenovat si to.

 

2. krokem je PŘIJMOUT JE, nikoliv s nimi natvrdo bojovat nebo se rovnou vzdát. Je potřeba zvážit, co se nám ta konkrétní překážka snaží říci, zda nenese nějaké „zvláštní poslání“. Většina překážek však pouze a jen zkouší naši vůli a odhodlání.

 

3. krokem je PRACOVAT NA JEJICH PŘEKONÁNÍ.

Jak? Uvádím několik tipů, které vám mohou pomoci. Nemusíte vždy využít všechny. Je však dobré mít tyto tipy na paměti a znovu si je připomenout ve chvíli, kdy se překážka objeví a nám se zdá jako nepřekonatelná.

 

- Rozložte si překážku na jednotlivé malé kousky. Překážka se rázem zmenší a bude se snadněji překonávat. Z obrovského balvanu se tak stanou kamínky, které můžeme snáz smést z cesty.

 

- Položte si tyto otázky:

 

Kterou možnost jsem bez rozmyslu zavrhla?

Jak by vypadalo to nejšílenější řešení?

Jak by takovou překážku zvládl někdo ke komu vzhlížím?

Které řešení by bylo nejjednodušší?

Jak vypadá nekomplikované řešení?

Koho bych se mohla zeptat?

 

- Stanovte si plán a priority a nenechte se nikým a ničím rozptylovat.

 

- Zkuste udělat něco jiného než obvykle.

 

- Neanalyzujte situaci příliš dlouho a dejte se do práce.

 

- Zkoušejte to, dokud se to nepovede.

 

- Věřte a výsledek se určitě dostaví.

 

Ať už je překážka jakkoliv obtížná, nezapomeňte si vizualizovat (představit a ideálně namalovat či napsat) již překonanou překážku. Jak to bude vypadat až to bude za vámi? K vizualizaci můžete také použít aplikaci Visionposter.

 

Chcete-li si téma překážek na cestě k cíli ještě více osvojit, nezapomeňte si napsat od Deníkový list - ivana.sterbova@prostorprodialog.cz - předmět: Deníkový list Překážky.