12 tipů a podnětů k zamyšlení vedoucích k získání moci nad vlastním mobilem

23.03.2016 13:04

Tento článek není pouze mé dílo. Vznikl z Vašich reakcí na soutěž Můj okamžik bez mobilu. Podmínkou zařazení do slosování o koučinkovou konzultaci bylo napsání krátké postřehu, zážitku, užitečného tipu či podnětu k zamyšlení nad tématem našeho vztahu k mobilu. Dorazilo mi mnoho krásných odpovědi a krásně jsem si početla. Všem tímto velmi děkuji za toto obohacení.
Jak jsem slibovala, udělala jsem malou sumarizaci z vašich/našich postřehů a toto je výsledek. Příjemné počtení :-). 

Ivana

12 tipů a podnětů k zamyšlení vedoucích k získání moci nad vlastním mobilem 

1) Přemýšlejme o tom, proč zrovna teď koukáme do počítače, tabletu či mobilu. Je-li to kvůli studiu, práci, zařizování, je to v pořádku. Pokud je to kvůli tomu, že se „kotvíme“ a schováváme před světem či sami sebou – zkusme to udělat jinak ;-). Kdo ví co se stane? Třeba se seznámíme? Třeba uvidíme krásná místa? Třeba dostaneme skvělý nápad? Třeba se nebude dít vůbec nic a my si pouze a jen odpočineme, utřídíme si myšlenky a budeme sami u sebe…

2) Dopřejme si pravidelnou technologickou detoxikaci. Co třeba každá sobota či neděle? Nebo aspoň všechny naše dovolené? Jak napsala jedna z účastnic: „Lidé, kteří si mě budou chtít najít, tak si mě najdou.“ Na tom něco bude ;-).
Stalo se Vám někdy, že na dovolené nebylo slibované připojení na internet? Nejdřív z nás mluví závislost a máme VZTEK, ale po týdnu offline to cítíme a pochopíme a dorazí VDĚK.

3) Zrušme facebookové posty, které nás nezajímají. Zjistíme, že se nám za chvilku nezobrazuje skoro nic, protože nás nezajímá naprostá VĚTŠINA.

4) Zákon přitažlivosti funguje spolehlivě. Budeme-li hledat s kým si popovídat, najdeme „vhodnou oběť“, která nebude ukrytá za svým mobilem. A víte co? Dokonce si budeme skvěle rozumět, protože s velkou pravděpodobností bude stejného ražení jako my.

5) Zbavme se pocitu nepostradatelnosti. Ano, počká to do zítřka.

6) Pořiďme si starý tlačítkový telefon. Pokud to nedokážeme udržet svou nadvládu nad svým mobilem, toto je zaručené řešení. Jen doufám, že je za pár let nestáhnou úplně z trhu ;-).

7) Jsme s kamarády v hospodě? Zkusme nedemonstrovat popis našeho rodinného štěstí prostřednictvím fotek a videí v mobilu. Zkusme se vyhnout tématům: „A viděl jsi tohle video?“ Co se stane? Začneme se bavit přirozeně a nenuceně. Začneme také používat náš mozek. Už jen tím, že ono rodinné štěstí zkusíme popsat slovy ho neskutečně zaměstná a budeme překvapení, jak obtížné to pro nás bude. Z dlouhodobého hlediska však za tento zvyk, který si můžeme vytvořit, budeme jednoho dne vděční.

8) Začněme zase nosit hodinky. Nebudeme se muset sami sobě vymlouvat, že na mobil koukáme kvůli času.

Postřehy od vás k zamyšlení:

9) Zkušenost Aleny: Mladí lidé kolem 25 let se opět vrací ke klasické komunikaci s mobilem v kapse a dokáží se bavit i bez technologií.
Týká se tato „závislost“ jen nás 30 – 40tníků?

10) Chytrý mobil chrání mladé lidi předtím, aby začaly kouřit, když jsou nesví. Zajímavá úvaha, kterou budu dále zkoumat.

11) Trestáme své děti za jejich „prohřešky“ tím, že jim zakážeme být připojení. To je pro děti obrovský trest, který je „donutí“ chovat se dobře a sekat „latinu“. Je to však opravdu ten správný motiv, který chceme podporovat?

12) Kdo je vzácnější a váženější? Ten co o sobě všechno prozradí na Facebooku a jiných sociálních sítích, nebo ten s kým si zajdete osobně na kávu a to důležité Vám osobně povypráví?

 

OPRAVDIVÝ ŽIVOT, to je výzva dnešních i budoucích dní.